18 Mart 2011 Cuma

Nevruz Bayrami ve 1390 Yili

Iran takvimiyle bir yili daha geride birakiyoruz, gecen yilda da Nevruz bayrami ve Iran takvimi hakkinda bu weblogda bazi bilgiler vermistim.

Nevruz Iranin ve dunyanin en eski Milli bayramidir, Bu bayramin Iran`da ortaya cikmasi ve Iranin eski dini ile de ic ice gecmesi Nevruzu Iranlilar icin daha onemli kiliyor. Iran takvimine gore 21 Mart 2011 saat 2:50:45 de (Iran saatine gore) 1389 yilini geride birakip 1390 yilina girecegiz. boylelikle bir on yili da geride birakiyoruz. Iran takviminin (celali takvimi) en onemli ozelliklerinden biri yilin baslangic zamani, bu zaman dunyanin gunes cevresindeki bir turunun bittigi ve digerinin basladigi an, onun icin bu zamanin hesaplanmasi da buyuk titizlikle yapiliyor. Iran takvimi halen dunyanin en az hataya sahip olan ve tabiyat, sezon vs ile uyumlu takvimi.
Yeni yila giris zamani:
Iran yerel saatiyle: 02:50:45
Turkiye yerel saatiyle: 01:20:45
GMT: 20 Mart 2011 23:20:45




Dunyanin en buyuk kapali carsisi ve Unesco dunya miras listesinde yer alan Tabriz Bazarindan bir kare

2 Mart 2011 Çarşamba

İran'da Ulaşım - Metro (1. Bolum)

Iran`da Metro`ya verilen onem gun be gun artmaktadir, Bu dogrultuda Metro sisteminin halen aktif olan Tahran disinda 7 Buyuksehirde Metro calismalari mevcut ki Meshed metrosunun ilk etapi kac gun icerisinde acilacaktir.
Metro sistemi planlanmasinin mevcut olan sehirler:
Tahran
Tebriz
Meshed
Isfahan
Siraz
Ahvaz
Karaj
Kum

Bunlarin her birine tek tek bakacagiz ama ilk once Tahran Metrosuna bir goz atalim.

Tahran Metrosu:
Tahran`da sehir icin ulasim`da rayli system kullanmak 110 yil oncesine dayaniyor.

Tahran metrosunun planlamasi 1970 yilinda basladi ama devrimden once ciddi bir is yapilmadi, Devrimden sonra da Iran – Irak Savasi nedeniyle hic calisma yapilamadi ve sonunda 1999 yilindan Ilk metro seferi gerceklestirildi ve simdi Ortadogunun en buyuk metrosu ve dunya seviyesinde de soz sahibi metro sistemlerinden.

Tahran Metro planlanmasinda 8 hat tasvib edilmis ki onlardan 4 hatti halen hizmette ve gelislendirmektedir, Son yillarda ortalama her yil 15 Km bu sisteme ekleniyor.

Tahran metrosu hakkinda kisa bilgiler:
  • 2010 Ortasina kadar 114 Km Metro agi ile Dunya siralamasinin 21. sirasinda yer aldi.
  • Gunluk yolcu tasima sayisi 2.1 Milyon kisiye ulasmistir.
  • Gecen Iran yilinda Yillik yolcu tasima sayisi 490 Milyon kisiyi gecti ayrica calistigi ilk gunden beri tasidigi yolcu sayisi 3 Miyar kisiyi gecmistir.
  • Bilet fiyati acisinda 0.12 Euro ile dunyanin en ucun 3. Metrosu.
  • Tahran Metrosunun hatlari Otobuslerle tamamlanmaktadir.
  • Tahran Metrosu degisik zamanlrda (Ramazan bayrami – devrim yildonumu ve Oss sinavlari – Kitap fuari vs) ucretsiz hizmet verir, Mesela Tahran kitap fuari sirasinda gunde 200.000 kisiyi Fuar alanina tasimistir.
  • Metronun Ilk ve Son Vagonlari sadece Kadinlara ozeldir, Erkeklerle Ayni vagonda Bulunmak istemeyen kadinlar O vagonlara gecerler, ama kadinlarin diger vagonlara girmelerinde bir kisitlama yok.
  • Tahran Metrosunun bir hatti (5. Hat) Karaj sehrine hizmet veriyor (gunde cok sayida kisi karaj`den Tahrana sefer yapiyor)
  • Son aylarda Subvansiyonlarin kaldirilmasiyla Metro elektrikinin yillik faturasi 5 katina cikarak 30 Milyon $ ulasacak.


Tahran Buyuksehirinin Haritasi icin Buraya Tiklayiniz.






 
Free counter and web stats