1 Nisan 2010 Perşembe

Uluslararasi Tahran Kitap Fuari (gecen yilki yazi)

Ilk Yazimda belirttigim gibi Ben bu konuyu 2008 yilindan beri yazdigim icin bu webloga da o arshivi zamanla ekliyicegim.
Asada bulunan yazi gecen yil tahran fuari hakkinda yazdigim yazi, Bu yilki fuar hakkinda resim ve bilgileri ileriki zamanlarda ekliyicegim

2009/04/14

Bu yazimda tahran da her yil yapilan ve bu yilda 22`si yapilan buyuk bir olaya deginmek istiyorum. Aslinda bu fuara olay dememin asil nedeni hakikaten buyuk bir olay olmasi ve iranin en buyuk ve en kalabalik fuarlarindan olmasidir.
Iran`da degisik kategorilerde kitap fuari yapilmak uzun yillara dayanir ama bir arada bir fuar kitapini yapmak 22 yil onceden basladi. 1366 (1967) yilindan ve Iran – Irak savasi sirasindan baslayan bu etkinlik ilk onceler 30 az ulkenin katilimiyla basladi.
Tahran (Tehran) kitap fuari her yil gelismekte ve bu etkinlik hem halk ve hemde yetkililer tarafindan hayli onemli sayiliyor. Bu fuari genellikle Cumhurbaskani tarafindan acilisi yapilir ve kapanis toreni de degisik yetkililer tarafindan (mesela mejlis baskani ve …) yapilir.

Tehran kitap fuari dunyanin en cok ziyaret edilen kitap Fuari ve yabanci ulke ve yayin evilerinin katilimi acisindan Asyanin 1. ve Frankfurt kitap fuarindan sonra dunyanin 2. kitap fuari .

Bu capta ilginin degisik nedenleri var. birincisi Tehran kitap fuarinda dunyadaki genel digger fuarlarinda olmayan Serbest satis kurali. Buna gore Iranli ve yabanci yayin evleri halka kitaplari satabiliyorlar, bu satis fuara ozel indirimle yapiliyor. Iran`da degisik zamanlarda degisik sehirlerde fuar olmasina ragmen kitap dagitim sisteminin yeterince iyi olmamasi (ozellikle yabanci kitaplar ) nedeniyle.cok sayida kisi iranin degisik yerlerinden tahrana giderek bu fuari ziyaret ediyor. Bir digger nedeni de fuarin bedava olmasi.
Tehran kitap fuari 20. yilinda 3.500.000 kisi ve 21. yilinda 4.000.000 kisi tarafindan ziyaret edildi.
21. yilinda 75 ulkeden 770 yayin evi tarafindan 150.000 konu degisik kitap ile katilimlari varidi. Iran`dan da 1670 yayin evi katildi.

Degisik bir uygulama da Yabanci kitaplarin (latin ve Arap) 2 degisik bolumde satilmasi. 1. bolum serbest olan ve herkesin alisveris yapabildigi bolum
2. bolum Devlet tarafindan yapilan yardim ile (yilda 10 milyon$ ) sadece Universite ogrenciler ve mezunlari ve Ogretim uyeleri ve Dini dersler ogrencileri ve mezunlari tarafindan bir limite kadar alim yapilabiliyor. Bu bolumdeki yabanci kitaplarin fiyati zaman zaman (70% daha ucuz)
Lisans: 60.000 toman (60$)
Yuksek lisans: 80.000 toman
Doktora:100.000 toman
Uzmanlik doktora: 120.000 toman

Iran devlet Postasi da isteyenlere kitaplarini dunyanin her yerine Fuarin icinden gondermelerine izin veriyor.









Kitap Satislari Dorukta:




Postayla gonderilen kitaplar:


2009/04/14 yazinin sonu/

Hiç yorum yok:

 
Free counter and web stats